Monday, September 25, 2017

Hotel Review: Tambun Inn Hotel, Ipoh Perak

Address: 91, Jalan Raja Dihilir, 30350 Ipoh, Perak



contact: +605-547 7211

Website: http://tambuninn.com/

Average Price: RM149
                        Included: 6 % Tax.

Room Type: Family Room (2 double bed)

Hotel Facilities:

 Flat TV
 Desk / Drying rack for clothing
 Private Shower
 Toiletries/Toilet paper
 Towels
 Non-smoking policy
 hair Dryer
 International / USB Socket

General:

In: 14:00 / out: 12:00-13:00    Free WIFI       No Interesting View

Pets Are Not Allowed.   Private Parking   Karaoke     Café 

Friday, September 15, 2017

Hotel Review: Eastville Residence, Berserah Kuantan Pahang

LOT 17192, KM13 Jalan Kuantan Kemaman Sg Karang Pantai, 26100 Kuantan, Malaysia



Contact: 09-5444881@ 0169209079



Average Price: RM245
                          Included: 6 % Tax.

Room Type: Family Room (1 single bed & 1 double bed)

Hotel Facilities:
  • TV
  • Telephone (Satellite Channels)
  • Desk
  • ironing Facilities
  • Drying rack for clothing
  • Shower
  • Toiletries
  • Toilet paper
  • Tea/Coffee Maker
  • Wake-up service
  • Towels 
  • Non-smoking policy 

General:
  • Luggage Storage: you can Store Your Bags at This Property.
  • Hardwood/Parquet floors
  • Lift
  • Check-in: 14:00 hours
  • Check-out: 12:00 - 13:00


Pets Are Not Allowed.     Free! Private Parking   No Airport Shuttle Available     Mount View

Thursday, September 7, 2017

ITINERARY; (3DAYS-2NIGHT) PHUKET THAILAND

Guest: 2
Date:  03-05 MARCH 2017
Hotel: Naina Resort & Spa 
              2/58 Sainamyen 2 Road, Patong, Kathu, Phuket, 83150 Patong Beach, Thailand

Itinerary:
Simple itinerary to you, who those doesn't want go to island hopping. It doesn't complete if go to Phuket or Krabi, but we escape the island hopping activity. So, i wish it could help you how to enjoy you trip:

1ST DAY:
0300am  Ready to airport KLIA 2, seen we take the first flight on that day.
               But i suggest you to take the second or 3rd flight on that day.
0700am  We fly. And 
0900am  We arrived. i already book the private car to pick us from airport to hotel. 
               We book from Air Asia GO.com Flight + hotel & private car for pick up from airport 
               to hotel. Why? Because we both are ladies and i was read some blog, they said sometime 
               they were cheating on you. The best is the car dude. It a Honda Civic. 
1000am  Register & Drop bag and look around. We walk. Then we decide to rent the motorcycle. 
               But we need drop the passport as Collateral** it’s true?? The word. Haha. 
               So we go to Karon Beach. Actually, we just follow the away. Nice hah. 
               Then we go back to patong area, find the halal food.  Just google Prabarami Rd. 
               i suggest you the all cafe around Masjid Nurul Islamiyah. 
               Seriously the food very delicious. Just choose any restaurant. i guaranty 100%. It your taste.
0200pm  we check in. takes a bath and some rest.
0500pm  Out for Dinner and Night Market. Still on same Prabarami Rd. but another Bangla Rd. 
               ahaksss. Not suitable for us muslim. There were club all long roads. The music from each 
               one blends into a mess of mixed beats. haha.. If you looking for the Star ladyboy. 
               That a right place. Bangla Road in Patong is the epicenter of the action and where you will 
               find the biggest clubs, the craziest ‘bar beers’ and the fruitiest shows. 
               However other areas such as Rat-U-Thit Road and Beach Road have lively night venues 
               with good bands. Then we walk all along looking the City Tour Package for next day. 
               We choose Nadya Tours. If you are an expert in bargaining. Please do it.

2ND DAY:
0900am    back to Prabarami Rd. for breakfast. And we have some tapau for lunch. After that. 
                 We return the motorcycle. Get my passport back. Yah. Can u feel. What supposed to feel 
                 when u doesn’t have passport? Haha... Scared right. If anything happen. How its.

0130pm     The city Tour begins
Pick up from hotel. and start to explore drive pass by
Patong beach, Karon beach, Kata beach.
Visit Elephant Farm, 
Monkey Show
Visit big Buddha 
on the mountain high 490 meter nice to see view east and west of Phuket island
Water/Coffee Break At Duty Free shop.
Honey Farm
Cashew nut Factory
Visit Chalong Temple
Night MarketOpening 
Hours: Sat - Sun 16:00 - 21:00
Location: Chao Fa West Road, Phuket Town

actually, the city tour will send us back to the hotel. They give us, only 1 hour for hopping, are you think it’s enough? So my friend and I decide to go back by taxi, from Night Market to hotel. So totally tired. And nap.

3RD DAY:

0900am    pick a cab go to Jungceylon Shopping Mall for brunch
1200pm    packing and ready to fly home

Budget: how about my budget. I’m only spent RM600 (pocket money). All entry tickets, shopping and eat. Let’s I count for u:

Flight + hotel (Airasiago) per person: RM352
Airport transportation per person: RM125

Day 1
            Rent the Motorcycle: 200 baht (I paid)
            Fuel: 25 BAHT (I paid)
            Lunch: 125BAHT (per person)
            Dinner: 175 BAHT (per person)
            City tours: 1200BAHT per person
Day 2
            Breakfast: 75BAHT (per person)
            Lunch: 75baht (per person)
            City tours: -
            Shopping night market: 2000BAHT per person
            Dinner: 125BAHT (per person)
            Taxi from night market: 300BAHT (per person)
Day 3
            Brunch: 75 baht (per person)
            Taxi to Jungceylon Shopping Mall: 150bath (per person-2ways)

total disana sahaja : 4825Baht
di convert kan ke ringgit malaysia = RM611.51

ni ikut currency sekarang. kalau ikut haritu, lagi banyak kurangnyer. so..korang boleh la membudget kan...
#travelbynadiazee
wish my itinerary gonna help u soon

Wednesday, September 6, 2017

ITINERARY (4DAYS 3NIGHT) BANDUNG INDONESIA

Guest:  me and My Parent

Date:   10-13 AUGUST 2016

Hotel: FAVE HOTEL BRAGA
           Braga Citywalk Jl. Braga, Bandung City Center

Driver: yang best nyer pasal pakej supir rumah nie. Alhamdullilah, sangat tidak meragukan. Google punya google, banyak terbaca pasal perkhidmatan meraka. Then. I tergerak hati nak whatsapp dorang. Di balas oleh pak angga, di runding, urusan semua mudah. Hati pun tak ragu-ragu. Tawakal jek time tu. Sebab, waktu booking tu. Pakej mereka tidak memerlukan deposite. Percaya atau tidak. Sila google.  Ramai yang keluarkan kenyataan yang sama. Dan pemandu2 mereka sangat peramah & cekap. Rasa nak tolong tekan kan minyak. Supaya cepat sampai. Cermat sangat. Hahaha. 
           
           FB: https://www.facebook.com/andra.rentour/
           Whatsapp: Mas Agga +6285624983033

Itinerary:
Very 1st time my own planning. It was great. I am good planner.

1st DAY

Flight from KUL to BDO, and safely arrived at Husein Sastranegara International Airport, we take cab to our hotel and take a rest. That night, we just have a simple dinner. Just tapau Nasi goreng from nearest shop.

2nd DAY

Actually I book my supir (driver in Bahasa Indonesia). Our supir is a Pak Deni. Aduh. nama teman ane yang dari bandung juga Deni sih..haha. gi, langsung ketemu ama deni kan, hasil ngobrol sama deni, rencana ke visata langsung berubah, biar mudah perjalanannya. Gitu. Gua jadi kangen ama teman-teman dari seberang. Hahaha


Tangkuban Perahu
Floating Market
Farm House Susu Lembang
Rumah Mode Factory Outlet
Lunch Nasi Padang @ Mitra Sederhana Pastfur
Cihampelas Walk


visata ja da 1hari, almaklum..

3rd DAY

rencana harini langsung terus shopping, yeah...

Pasar Baru Trade Center Bandung
Factory Outlet @  Jln. Riau
Heritage Factory Outlet
Secret Factory Outlet
Grande Fashion Gallery Outlet
Summit Boutique Factory Outlet
LEVEL Factory Outlet


Banyak lg laa, dari hujung jalan arah utara , hingga lah arah selatan kami jalan kaki. Beli? Tak juga..saja lihat2.. lunch @ Kedai Belacan Bandung, sebab sedap sangat. ayah bilang, tapau jek mknan kot2 mlm nt kelaparan.. Then malam tu, kami rest. Kaki semua da nak tercabut. Maka tamat laa perkhidmatan pak supir.

4th DAY

As per planning, my ex officemate Pak Cecep pick us, and ayah kata nk cari jam dinding lama.. dalam pusing2 berjalan tu. rupanya pak agus juga ada. ooo dorang da plan baik for us, habis satu bandar bandung kami pusing, sampai setiap lorong-lorong kecil dan gelap kami lalu. Ayah kata, dia suka travel mcmni. walaupun dia tu tak laa kuat mana pun. Then kami naik Menara Masjid Raya Bandung, we can see hold of bandar bandung, then pak agus bawa kami lunch. hurmmmm serius. sampai harini sambal kat kedai tu masih terasa dalam tekak ni. Nasi Alam Sunda. kemudian. pak cecep bawa kami ke kartika sari. habis laa mak memborong.. haha.. canggih kan. lepastu, kami decide tu ke airport sahaja. kesian kt pak cecep. dr awal pg bawa kami berjalan. 

So kami pun selamat sampai ke rumah...

atcually it quite simple. I wish, my itinerary gonna help u. ya, just take a visata okay.

Summary of Itinerary:

1st DAY: KUL to BDO, and safely arrived & Rest at hotel.

2nd DAY:
  • Tangkuban Perahu
  • Floating Market
  • Farm House Susu Lembang
  • Rumah Mode Factory Outlet
  • Lunch @ Nasi Padang @ Mitra Sederhana Pastfur
  • Cihampelas Walk @ Dinner


3rd DAY:
  • Pasar Baru Trade Center Bandung
  • Factory Outlet @  Jln. Riau 
  • Heritage Factory Outlet
  • Secret Factory Outlet
  • Grande Fashion Gallery Outlet 
  • Summit Boutique Factory Outlet
  • LEVEL Factory Outlet
  • Lunch & Dinner @ Kedai Belacan Bandung


4th DAY:
  • Menara Masjid Raya Bandung
  • Lunch @ Nasi Alam Sunda
  • kartika sari


Budget: how about my budget. I’m only spent RM500 (pocket money). All entry tickets, shopping and eat. Let’s I count for u:

Flight + hotel (Airasiago) x 3: RM550++
Food on fly x 6: Nasi Lemak x6
supir 2hari 1malam: Rp700.000 (include minyak)

Day 1
Taxi to the hotel: Rp35.000
Dinner: Rp200.000

Day 2
Entry Tickets
Tangkuban Perahu 3 adults x Rp200.000: Rp600.000 | Car: Rp25.000
Floating Market 3 adults x Rp10.000: Rp30.000 | eat: Rp200.000
Farm House Susu Lembang 3 adults x Rp20.00: Rp60.000 | car: Rp10.000 
Nasi Padang @ Mitra Sederhana Pastfur 4 adults: Rp300.000
Cihampelas WalkDinner 3 adults:  Rp200.000

Day 3
Shopping @ Pasar Baru Trade Center Bandung
Factory Outlet @  Jln. Riau Rp 1000.000
Lunch & Dinner @ Kedai Belacan Bandung Rp500.00

Day 4
Menara Masjid Raya Bandung 3aldult x Rp 7.000 : Rp 14.000
Nasi Alam Sunda 3aldut: Rp100.000
Kartika Sari 8type: Rp 300.000

total disana sahaja : Rp 3574000 bahagi 3 orang = Rp 1192000
                     supir : Rp 700.000  bahagi 3 orang = Rp   234000
                                                           total kasar  =  Rp1426000

di convert kan ke ringgit malaysia = RM453.90 
ni ikut currency sekarang. kalau ikut haritu, lagi banyak kurangnyer. so..korang boleh budget kan...

#travelbynadiazee
wish my itinerary gonna help u soon

Thursday, March 16, 2017

Selamat Ulang Tahun Bekas Kekasih

Assalammulaikum...

Tajuk yang bakal kekal setiap tahun mesti ade update punya. hahaha. 8th March. ya ya. lambat wish, sebab terlampau sibuk uruskan kerja dan hati. hahaha. tarikh tu tetap akan saya kenang sampai bile-bile, even pemilik dia bukan milik saya lagi. sampai harini saya tertanya-tanya, apa yang berlaku sebenarnya. andai saya yang bersalah. tolong perjelaskan. tapi takpe laaa. perasaan setiap orang, kita tak boleh nak paksa dan halang. dan untuk saya hukum awak bersalah, juga bukan tugas saya. tiada hak untyk semua itu. awak.. kali ke3 kita berbaik semula, saya rasa semua pernantian saya berakhir. tapi dalam waktu yang sama, saya doa, tunjukkan jalan mana yang saya harus lalui. jalan tu tak berliku langsung. jelas depan mata. awak pergi tinggalkan saya waktu 1sen pun takde dalam poket saya. awak nak tahu tak. saya terpikir. betul orang kata,waktu kita senang, beringatlah untuk bantu orang. waktu kita susah. semua orang akan lari tinggalkan kita. saya paham sekarang. saya harus berdikari lagi. harus lebih menghulur memberi dari meminta. walaupun hanya meminta kasih sayang dan perhatian dari orang luar. tapi saya harus memberi kasih sayang dan seluruh perhatian jugak untuk orang luar. huh... saya tak pernah pun hirau perasaan orang lain. saya takpernah kisah kesempitan orang lain. saya jugak tak pernah peduli keperluan orang lain. ibarat roda kehidupan. bila kita diatas, kita akan berpusing kebawah juga. saya redha, andai ini ujian tuhan untuk saya, mungkin saya cukup bahagia dengan harta benda, tapi saya kurang bahagia dengan kasih sayang.. dalam huru hara saya mencari kasih manusia, saya lupa kasih NYA yang perlu kita cari... 

takpe laa wak, saya takkan paksa awak, andai saya terpaksa tunggu beribu tahun lagi untuk dapatkan kasih sayang awak, keikhlasan awak, kejujuran awak.. saya tunggu. Janji saya kotakan. awak yang terakhir andai awak yang tertulis di luhmafuz saya. saya pernah cakap kan. saya tak cari jodoh tu, tapi saya tak berhenti berdoa datang laa segera. andai datangnya iya sebelum awak, saya tak tolak. mungkin itu yang terbaik. 

awak, saya selalu tanya pendapat orang, dengan ape yang berlaku antara kita, biarpun cerita kita tu tak cukup jelas. orang semua suruh saya moveon. tapi hati saya tetap kata. tunggu, itu semua indah. di hari ulangtahun awak tahun ini, saya doakan semoga awak jumpa ape yang awak cari, awak berjaya kejar cita-cita yang awak impikan tu, awak berjaya buat keluarga awak berbangga dengan kejayaan awak. dan andai awak ketemu jodoh awak tu nanti, kirim salam untuk dia. jaga dia, didik dia, beri kesempatan untuk dia, sabar dengan dia. itu yang terbaik untu awak...


awak,
saya tak cukup hebat untuk dibanggakan wak,
saya tak cukup cantik untuk jadi bidadari awak,
saya tak cukup sempurna untuk kagumkan awak,
saya tak cukup baik untuk dekati awak,
saya tak cukup iman untuk bimbing awak,
saya tak cukup pandai untuk ambil hati awak,
saya tak cukup sabar untuk kuat dalam dakapan awak,

Selamat Ulang Tahun awak.
kejar cita-cita dan semua impian awak. 
bila awak berjaya nanti. biarlah saya senyum & lihat dari tepi sahaja. cukup untuk saya tahu. awak peroleh ape yang awak ceritakan suatu masa dahulu. 

Sunday, January 15, 2017

Umrah; Mecca ~ Jabal Thur

Assalammualaikum



Umrah; Mecca ~ Jabal Rahmah

Assalammualaikum


Umrah; Medinah ~ Masjid AN-Nabawi

Assalammualaikum

Al-Masjid an-Nabawī (Arabicالمسجد النبوي‎‎; Prophet's Mosque) is a mosque established and originally built by theIslamic prophet Muhammad, situated in the city of Medina in Saudi Arabia. Al-Masjid an-Nabawi was the third mosque built in the history of Islam and is now one of the largest mosques in the world. It is the second-holiest site in Islam, after Masjid al-Haram in Mecca - wikipedia







Saturday, January 14, 2017

#alharam

Bissmillahirrahmannirahim
Assalammualaikum. End of my 2016 journey.