Friday, April 22, 2011

Melaka: Melaka Bandaraya Bersejarah



jauh perjalanan luas permandangan..itulah perpatah melayu..wah..gitu..manis mulut berbicare ko..
da puas awek cerite pasal event ke KK and terkinje-kinje tengok Yuna n Ella melalak..kali nie awek nak story-mory kat korang pasal awek singgah kat Bandar Bersejarah..pe lagi..Melake laa cik abang + adik + akak oooiiiiit...

Sunday, April 17, 2011

Sabah; Kota Kinabalu (part-3)

sambung dari 


Ahad, 10 April 2011

pagi ahad tue..awek bangun awal..lepas solat subuh..awek da tak bole tido..memang panas laa..baru nak berehat..kat luar hotel awek da memekak orang main alat musik..awek ape lagi..bangun seawal mungkin..and siap besolek bagai...hurm...cantikkan awek..hehhe..lepas siap bersolek..awek turun jenjalan..

owh...ade tamu...TAMU GAYA..okay..tapi awek nak breakfast dulu..hehehe..
lepas breakfst kite singgah balik..


awek da tak larat nak makan mamak..so kami telan jek KFC..
sebab tak berape jao dari hotel pun..
bole laa..da terpakse..huhu

lepas makan..kami mulakan tour kami menjelajah TAMU GAYA..
owh lupe..tamu tue maksudnyer pasar..gaya tue..nama jalan..
so PASAR JALAN GAYA..lebih kurang macam pasar tani laa..gitu..


masam-macam ade..klo tak nampak..klik kat pic tue..nt die besar laa..k


mase kat pasasr tue..awek sempat beli kilut siput kat ayah..lepas tawar...
awek dapat RM60 dari RM75..pastu awek beli  gelang kat kawan-kawan awek..
ngan keychain kt sesape awek nak bagi..hehehe


hah..nie part yang sangat menarik kt awek..mase tengah jenjalan kt pasar tue...mak long awek call nak jumpe..die dah lame da die bertape kat KK nie..tue yang die nak jumpe..
lepas jumpe and borak panjang..kitorang gerak gi kedai mutiara JAMILAH..gilew murah..
setiap barang die bagi diskaun 50%...
waaaaaaaaahhhhhh..tp awek tak beli banyak...
18 utas jek...wahahha


lepas merayau kat kedai mutiare tue..dan bijik mate awek pun da nak terkeluar tgk mutiare tue...
mak long ajak gi umah die..
umah mak long kat 1B..ape 1B??
1 BORNEO..
korang mesti pernah dengar..sampai jek umah..pak long da siap masak tok kami..best..ikan bakar fresh..daging rusa masak kari....pergh..bertambah-tambah laa awek makan..hehehe


lepas makan and borak bagai semue..hari pun da gelap..mak long nak hantar awek balik hotel..tapi b4 tue..die nak bawak awek gi makan ikan bakar..hehehe..makan lagi..


kali nie mak long bawak jaoh sikit dr tempat biase awek makan..huh..nie lagi canggih..
tempat nie betol-betol sebelah pasar filipin..
besar gilew..huh..dari tak lapo..terus lapo..huhuhu



tgk pic tue..da kalah pasar malam..besar gilew..hehehe


nie laa yang awek telan....wahhhhhhhhhhhhhhhhhh
rindu nak makan nie lagi...huh..lepas makan..awek balik hotel..

alaaa..besok nak balik KK da...
okay laa kemas barang and nak tido..bersame mood sedih..
NITE..

 Isnin, 11 April 2011

huh...pagi yang bosan + sedih..nak balik sudah..
pagi tue awek bangun lambat...tapi gagahkan jugak tok solat...
lepas solat..awek..awek sambung tido balik..alaaa..flight awek kol 6.45ptg nt..
huh..tepat jam 1 tengahari..kitorang check out..singgah breakfst merangkap makan tengahari..
awek makan nasi ayam jek..



tengah-tengah jalan on de way nak carik makan jumpe kedai spek..hehhe..da macam mak joyah kan
then kami saje gedik nak naek bus untok kew Airport tue..50sen jek au..hehe


kt KL dapat ke 50sen..hehehe


then kami sampai awal kt airport..tunggu punye tunggu..
jam 5.30 pm..awek da kne check in beg...
pergh..sob-sob..nak balik da..


lepas awek check in bla..bla..tetibe dapat pulak pangilan
"pesawat AK 5113 ke Kuala Lumpur terpaksa di tunda pada jam 7.25pm..."
"flight AK 5113 to Kuala Lumpur will be delay at 7.25pm....bla..bla..bla..."
alaaaa...nie yang malas nie...
dan
tepat jam 7.25pm..flight awek mule megepakkan sayap untuk ke KL..

bye sabah..awek akan datang lg..

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
flight sampai ke kl tepat jam 10.30pm..huh..

so amacam citew trip awek..awek xde idea nak wat ayat laa..tp tue laa aktiviti awek sepanjang kat sane...agak bankrap jugak laaa klo nak pergi bercuti nie..korang klo nak bercuti..pandai2 la bersaving k..hehhe..k laa..nak tido..penat dlm flight tue abis lg...hehehe

nah layan semue pic awek k..

Sabah; Kota kinabalu (part-2)

sambung entri semalam sabah-PART 1

Jumaat, 8 April 2011

disebabkan Trip ke2 kami disebelah petang..so awek plan nak bangun lambat sikit..lepas solat subuh..awek sambung tido balik..tepat jam 10 pagi..awek bangun and bersiap tok gi sarapan..kak In pilih kedai Maimunah tok Breakfast..awek oder Roti Sardin

Friday, April 15, 2011

Sabah; Kota Kinabalu

okay..awek tak nak merepek lagi..k
seriusly awek pergi holiday..seminggu lamenyer...awek da mentionkan...
so nak tao ape awek buats epanjang minggu menghilangkan diri tu..
jom layan nie

Rabu, 6 April 2011


9.30am awek da mula bersiap + bersolek untuk bertolak dari rumah ke LCCT..11.40am: mula mengibaskan sayap si Burung Besi bersama Crew Air Asia..flight ke KK ambik mase 2jam 30minit..mase dalam flight..perot awek menyanyi lagu ghazal..dan bagaikan anak orang kaye terlampao..dengan selambe awek oder mamam..dah tao mahal awek oder jugak..
lepas makan awek tido..tibe jek kat Terminal 2 KK..we'll teros mam kat Center Point..alaa..tak de pic..sebab awek lapo sangat..lepas mam kami pergi check in..alamak ..texi sesat sudah bah..kami tak jumpe hotel..so terpakse laa kami jalan kaki carik hotel tue kat celah-celah bangunan tue..jalan 2 tapak jek..da jumpe pintu masok nyer..aduh..ape malang laa..


wow..kami dapat bilik 2 tingkat..ade tangge naik kt loteng nyer..kt loteng nyer ade 2 tilam lagi and tv..wow dasyat..bilik tok 4 orang kot..tapi kami dok 2 orang jek..hehehe
lepas letak beg..kami gi Center point balik sebab nak beli barang tok kengkawan yang gedik nak naek gunung kinabalu tue..tapi jalan kaki jek..dekat gilew..lepas soping..kami balik hotel..and rest..tunggu malam tok makan ikan bakar..


  malam tue..niat nak makan ikan bakar tidak kesampaian..sebab hujan tersangat laa lebat..make terpakse laa kami makan kat Sugar Bun depan hotel kami tue..yg best nyer..ade live Band..best-best..lepas melantak bagai..kami balik hotel and membute..
tak sabar tunggu besok trip

Khamis, 7 April 2011

seawal 5 pagi awek da bangun tok solat subuh..tapi sebenarnyer..area kawasan hotel tue da start bising orang bukak kedai tok berniage..pergh..awal tue..and seawal 6 pagi langit da mule cerah..lepas solat..awek and Kak In da mule bersolek2 and siap tok first our Trip ke KUDAT..
our tour guide namenyer Shukor..seorang yang sangat peramah..perjalanan kami kew Kudat ambil mase 2 jam 30 minit...pergh..jaoh gilew kan..tapi guide tue banyak cakap..so takde laa boring sangat..sepanajng perjalanan kami memang sangat seronok..puncak gunung kinabalu pun awek bole nampak..
sampai jek kat KUDAT tue..

first: Singgah Beli Jagung Bakar


minah yang jual nie orang Bajau..manis gilew Jagung nyer..manis lagi awek yang nak beli jagung tue..

second: Honey Bee Farm


di sebabkan musim ujan yang tak menetu sekarang nie...sang lebah semue tak daapt nak buat madu..so..tak de laa madu asli nyer...konon nyer dapat laa awek makan madu fresh dari sarang die..tapi..nie madu pun tak de..ape ntah lagi madu 3..ehk..silap..madu paket..huh

third: Kampung Rungus = tempat prnghasilan Gong


wow..korang pernah ke tengok cara-cara orang buat gong..sebenarnyer tak la rumit..dalam mase 2 hari da boleh siap dengan bunyi sekali..memang best..kalau zaman dulu buat gong guna tembaga..sekarang nak jimat..so dorang gunakan Zink..bunyi nyer memang serupe..


fourth: Rumah Panjang Kaum Rungus


panjang ndak?? memang tak berape nak panjang...tapi dalam sesebuah rumah panjang nie bole duduk dalam sekitar 10 family..pergh..macam kite duduk berjiran laa..same jek..before awek naik kat rumah tue..agak takut jugak laa..takot goyang or patah buluh tue..tapi tak pun..siap bole berlari-lari lagi..hehehe..
da habis round rumah orang tanpa beri salam tue..awek singgah kedai cenderahati..pergh..banyak gelang and rantai dari manik...dorang memang kretif..caya la..



fifth: KUDAT Marina Golf & Country Club


ape lagi melantak laa citew nyer..hehehe

sixth: Tip of Borneo


 kami ke tempat wajib pade sape yang pergi kew kudat nie...



habis berlari and bergambar bagai..kami pun on de way balik..pergh..penat seyh..so sepanjang perjalanan kami tido..wahahaha..memang selumber..hehehe..
dalam pale awek..malam nanti kite kene jugak makan ikan bakar..tak kira

lepas jek solat magrib + isyak..awek n Kak In siap gi makan ikan bakar...yeah


total makan malam ari nie..RM29..pergh..murah gilew..
sok nak datang lagi..

tak sabar nak tunggu trip besok..yeah

Wednesday, April 13, 2011

Travel: SABAH bah

Anak Derhaka?? jeng..jeng..jeng...
sanggup tinggalkan keluarga demi kawan-kawan..sanggup tinggalkan keluarga demi kepuasan hati...sanggup tinggalkan kerja  demi menjage kekenyangan perot...kau kejam awek..sampai hati  kao buat macam nie..awek lari bukan ape...tapi untuk awek juga..sebab awek da booking tiket nak pergi melancong la...hehehe

nak tao ape cerite awek...

TUNGGU BAH....

aku busy nie bah..nanti aku update entri nya ya...

Tuesday, April 5, 2011

Sabah: 1st Travel

hah..hai..bertemu kita lagi dalam rancangan...Apo Kato CIk AwekRetro nie Pulak ehk??

arinie..i namao cakap banyak..sebab..mood da selamat berangkat ke Tempat Idaman Kalbu..

tak Paham??
macam nie..setelah sekian lama merancang..mengidam..dan pelbagai rasa termasuk rase serbe salah coz terpakse tinggal kan die yang sememangnyer kejauhan..i akan diterbangkan ke Sabah..untuk tujuan
 MELANCONG
hehehe..

yang sepesialnyer..i pergi sorang-sorang..no family..no Bf..no Bestie..but wif bekas teman seoffice selama 6 hari 5 malam..gitu..attcually dorang nak gi naik Gunung Kinabalu.tapi awek tak nak..ish..da tak fit da..insyallh bile sayang ade..nanti nak gi naek sane ngan ayang..bole lembik-lembik..gedik-gedik terlampau..wahahaha..

so, atas perancangan 6 bulan yang lepas..dah pun berlepas..awek and Kak Intan akan buat tour..ke sekitar Kota Kinabalu, Kudat and Buefot..ape yang menarik pun awek tak tahu..awek nak gi tawau..tapi orang agensi yang kami tanye tue..kate jaoh dek..kene naik flight jugak..naek kete tak sampai..kami dengar..agak terganga jugak laa mulut tue..


disebabkan tahap ketidak sabaran awek nie di tahap yang melampau..awek pun bersemangat mengemas segala bende yang nak bawak..kalau bole nak sumbat bilik tido awek dalam beg..tapi tak laa kan..semue awek nak bawak..bantal bucuk sayang..selimut yang beli ngan tayang..bear tayang..semua laa..

hehehe

 okay laa..awek da tak sabar nak count down nie..hehhe..flight awek besok..bersamaan 6 April 2011 jam 11.15pg..wahhhh..excited..

k laa korang..awek nak menghitung waktu nie..
korang jangan lupe tunggu awek update entri seminggu lagi tao..itu pun kalao awek malas k..
if awek rajin..every nite awek uptade k..

doa kan awek selamat pergi and selamat balik yek..