ITINERARY (4DAYS 3NIGHT) BANDUNG INDONESIA

Guest:  me and My Parent

Date:   10-13 AUGUST 2016

Hotel: FAVE HOTEL BRAGA
           Braga Citywalk Jl. Braga, Bandung City Center

Driver: yang best nyer pasal pakej supir rumah nie. Alhamdullilah, sangat tidak meragukan. Google punya google, banyak terbaca pasal perkhidmatan meraka. Then. I tergerak hati nak whatsapp dorang. Di balas oleh pak angga, di runding, urusan semua mudah. Hati pun tak ragu-ragu. Tawakal jek time tu. Sebab, waktu booking tu. Pakej mereka tidak memerlukan deposite. Percaya atau tidak. Sila google.  Ramai yang keluarkan kenyataan yang sama. Dan pemandu2 mereka sangat peramah & cekap. Rasa nak tolong tekan kan minyak. Supaya cepat sampai. Cermat sangat. Hahaha. 
           
           FB: https://www.facebook.com/andra.rentour/
           Whatsapp: Mas Agga +6285624983033

Itinerary:
Very 1st time my own planning. It was great. I am good planner.

1st DAY

Flight from KUL to BDO, and safely arrived at Husein Sastranegara International Airport, we take cab to our hotel and take a rest. That night, we just have a simple dinner. Just tapau Nasi goreng from nearest shop.

2nd DAY

Actually I book my supir (driver in Bahasa Indonesia). Our supir is a Pak Deni. Aduh. nama teman ane yang dari bandung juga Deni sih..haha. gi, langsung ketemu ama deni kan, hasil ngobrol sama deni, rencana ke visata langsung berubah, biar mudah perjalanannya. Gitu. Gua jadi kangen ama teman-teman dari seberang. Hahaha



Tangkuban Perahu
Floating Market
Farm House Susu Lembang
Rumah Mode Factory Outlet
Lunch Nasi Padang @ Mitra Sederhana Pastfur
Cihampelas Walk



visata ja da 1hari, almaklum..

3rd DAY

rencana harini langsung terus shopping, yeah...


Pasar Baru Trade Center Bandung
Factory Outlet @  Jln. Riau

Heritage Factory Outlet

Secret Factory Outlet
Grande Fashion Gallery Outlet
Summit Boutique Factory Outlet
LEVEL Factory Outlet




Banyak lg laa, dari hujung jalan arah utara , hingga lah arah selatan kami jalan kaki. Beli? Tak juga..saja lihat2.. lunch @ Kedai Belacan Bandung, sebab sedap sangat. ayah bilang, tapau jek mknan kot2 mlm nt kelaparan.. Then malam tu, kami rest. Kaki semua da nak tercabut. Maka tamat laa perkhidmatan pak supir.

4th DAY

As per planning, my ex officemate Pak Cecep pick us, and ayah kata nk cari jam dinding lama.. dalam pusing2 berjalan tu. rupanya pak agus juga ada. ooo dorang da plan baik for us, habis satu bandar bandung kami pusing, sampai setiap lorong-lorong kecil dan gelap kami lalu. Ayah kata, dia suka travel mcmni. walaupun dia tu tak laa kuat mana pun. Then kami naik Menara Masjid Raya Bandung, we can see hold of bandar bandung, then pak agus bawa kami lunch. hurmmmm serius. sampai harini sambal kat kedai tu masih terasa dalam tekak ni. Nasi Alam Sunda. kemudian. pak cecep bawa kami ke kartika sari. habis laa mak memborong.. haha.. canggih kan. lepastu, kami decide tu ke airport sahaja. kesian kt pak cecep. dr awal pg bawa kami berjalan. 

So kami pun selamat sampai ke rumah...

atcually it quite simple. I wish, my itinerary gonna help u. ya, just take a visata okay.

Summary of Itinerary:

1st DAY: KUL to BDO, and safely arrived & Rest at hotel.

2nd DAY:
  • Tangkuban Perahu
  • Floating Market
  • Farm House Susu Lembang
  • Rumah Mode Factory Outlet
  • Lunch @ Nasi Padang @ Mitra Sederhana Pastfur
  • Cihampelas Walk @ Dinner


3rd DAY:
  • Pasar Baru Trade Center Bandung
  • Factory Outlet @  Jln. Riau 
  • Heritage Factory Outlet
  • Secret Factory Outlet
  • Grande Fashion Gallery Outlet 
  • Summit Boutique Factory Outlet
  • LEVEL Factory Outlet
  • Lunch & Dinner @ Kedai Belacan Bandung


4th DAY:
  • Menara Masjid Raya Bandung
  • Lunch @ Nasi Alam Sunda
  • kartika sari


Budget: how about my budget. I’m only spent RM500 (pocket money). All entry tickets, shopping and eat. Let’s I count for u:

Flight + hotel (Airasiago) x 3: RM550++
Food on fly x 6: Nasi Lemak x6
supir 2hari 1malam: Rp700.000 (include minyak)

Day 1
Taxi to the hotel: Rp35.000
Dinner: Rp200.000

Day 2
Entry Tickets
Tangkuban Perahu 3 adults x Rp200.000: Rp600.000 | Car: Rp25.000
Floating Market 3 adults x Rp10.000: Rp30.000 | eat: Rp200.000
Farm House Susu Lembang 3 adults x Rp20.00: Rp60.000 | car: Rp10.000 
Nasi Padang @ Mitra Sederhana Pastfur 4 adults: Rp300.000
Cihampelas WalkDinner 3 adults:  Rp200.000

Day 3
Shopping @ Pasar Baru Trade Center Bandung
Factory Outlet @  Jln. Riau Rp 1000.000
Lunch & Dinner @ Kedai Belacan Bandung Rp500.00

Day 4
Menara Masjid Raya Bandung 3aldult x Rp 7.000 : Rp 14.000
Nasi Alam Sunda 3aldut: Rp100.000
Kartika Sari 8type: Rp 300.000

total disana sahaja : Rp 3574000 bahagi 3 orang = Rp 1192000
                     supir : Rp 700.000  bahagi 3 orang = Rp   234000
                                                           total kasar  =  Rp1426000

di convert kan ke ringgit malaysia = RM453.90 
ni ikut currency sekarang. kalau ikut haritu, lagi banyak kurangnyer. so..korang boleh budget kan...

#travelbynadiazee
wish my itinerary gonna help u soon

Comments