Australia Melbourne!

Hi Assalamualaikum,

1st day in Melbourne City

Penerbangan dari Kuala Lumpur to Melbourne mengambil masa 8 jam. ini bukan perkara yang best. 8 jam tanpa boleh bergerak agak membosankan. walaupun ada mat salleh kat sebelah i, but tak dapat bantu i.. we were try to have a conversation. but loghat orang Australia ni susah nak paham. i dah laa tak pandai speaking. but i try. hihi..sebenarnya. tak tahan jugak..tengok dorang ni yang sangat putih..macam nak di telan jek tengok..hihi..


my flight dari KL jam 3petang waktu malaysia. and arrived at Melbourne Airport around 1am waktu Australia. mereka cepat 3jam. turun jek flight, semua kedai sudah tutup. maka planning 1 untuk dapatkan sim card Australia. alaaaa mesti beku otak i tanpa internet..hihi. dan dari airport kami ke Arden Motel di Arden Street. perjalanan dari airport mengambil masa 30minit. agak jauh jugak. so kami balik dan tidur..esok baru kami mula perjalanan kami.

Adren Street
2nd day in Melbourne City


agenda kami hari seterusnya Keluar dari kesibukan kota Melbourne. Perjalanan ke Philips Island mengambil masa 2jam ikut lebuh raya. owh yek. kami sewa kereta Estima dari rakyat Malaysia yang sudah bermastautin disana. Rate sekitar $50 AUD sehari. maap ya i lupa minta no contact dia. nt i try cari k.. okay sambung lagi. perjalanan ke island ber panorama kan kebun-kebun dan jugak ladang-ladang haiwan ternakan.


2jam perjalanan dari Melbourne city, akhirnya i sampai juga. quite far. kami sampai tertidur. memang la rugi sebab tidur..tapi kalau sepanjang perjalanan hanya permandangan seperti pic atas tu kan..mata pun pandai mengantuk.

Phillip Island
masuk saja pulau korang akan nampak betapa hebat dan indahnya suasana tenang + bersih pulau tu. baru hari pertama i da bangga dengan dorang. sabar.. banyak lagi kita belum jelajah. ondaway ke homestay yang kami sewa tu, kata akan melalui Philip island Chocolate factory. mesti korang tertanya-tanya kan, ehkk..mane halal tu.. pemilik factory ni namaya Panny. he was Malaysian yang sudah dapat kerakyatan Australia. wow. kalau tak silap i. orang shah alam. he still can talk malay. kelakar kan. jalan jauh-jauh..masih jumpa rakyat malaysia. what a small world.


so tanpa rasa ragu. dan di  tanggung panny. semua coklat dia adalah handmade. dan ditanggung halal. so for those yang datang sini..mesti singgah. ade free trial lagi. you'll klik sini. http://www.phillipislandchocolatefactory.com.au/
banyak information kat sana tentang chocolate factory k.. 

ni aviator si panny
kami sambung perjalanan ke homestay yang sudah kami booking. merasa jugak laaa duduk area perkampungan mat saleh nie. sangat interesting. rumah 2 tingkat. 4 bilik, 2 bilik air. yang penting takde kipas mahu pun aircorn. yanf ade hanya heater. bile malam. bungkus satu badan kami.. 


sewa rumah $150 AUD per night. kalau ikutkan masih murah.



sekitar kawasan perumahan di Philip Island
Fresh Market

Community Board! 
okay geng! lets me start another entry Interest place by place. supaya kita semua tak pening! hihi.. owh yek. kenapa entry ni pendek. sebab ini starting dan budget yang kami share. yang lain. sendri..hihi

stay tune...tak lama..kejap jek...

Comments

Popular posts from this blog

Recipe; Belangkas Masak Lemak Cili Padi

EAT: MIKER FOOD, Padang Ipoh - Perak

DIY: Guestbook