Posts

Showing posts from February, 2016

Australia Melbourne!

Image
Hi Assalamualaikum,
1st day in Melbourne City

Penerbangan dari Kuala Lumpur to Melbourne mengambil masa 8 jam. ini bukan perkara yang best. 8 jam tanpa boleh bergerak agak membosankan. walaupun ada mat salleh kat sebelah i, but tak dapat bantu i.. we were try to have a conversation. but loghat orang Australia ni susah nak paham. i dah laa tak pandai speaking. but i try. hihi..sebenarnya. tak tahan jugak..tengok dorang ni yang sangat putih..macam nak di telan jek tengok..hihi..

my flight dari KL jam 3petang waktu malaysia. and arrived at Melbourne Airport around 1am waktu Australia. mereka cepat 3jam. turun jek flight, semua kedai sudah tutup. maka planning 1 untuk dapatkan sim card Australia. alaaaa mesti beku otak i tanpa internet..hihi. dan dari airport kami ke Arden Motel di Arden Street. perjalanan dari airport mengambil masa 30minit. agak jauh jugak. so kami balik dan tidur..esok baru kami mula perjalanan kami.
2nd day in Melbourne City


agenda kami hari seterusnya Keluar dari kesi…

Melbourne Trip; Australia

Image
Hi Assalammualaikum,
Alhamdulillah, hajat i tahun lalu berhasil. azam 2015 i ialah, keluar melihat bumi orang lain. berangan hanya ke negara jiran. but, rezeki menyebelahi i siapa tahu kan... ada peluang ke Bumi Sejuk berkulit putih. bercakap omputih. OMG.. 3 bulan perancangan. Melbourne Aussie. pilihan hati. untuk trip yang pertama ni, it's quite difficult for me. tapi ini betul2 pengalaman awek belajar berhadapan dengan orang ramai. belajar ragam manusia yang entah ape2 tu.. paling penting. belajar keluar dari zone selesa. yang penting kita belajar laa kawal emosi. itu perkara paling susah. let me start dari awal i planning.

1. pembelian tiket sudah dibuat 3 bulan awal. alhamdulillah. dapat harga mampu milik. kalau ke Australia. bajetkanlah ticket flight around RM800++ kalau dapat lebih murah. jangan lupa buat sujud syukur okay!
2. Yes, Australia memerlukan VISA. tak perlu explain panjangkan. kakak2 semua tau apa itu Visa, bagaimana apply Visa.

3. Weather. masa beli ticket tu.…