Wednesday, April 25, 2012

Event: Mustang OpenDay

Hi assalammualaikum...

Hari nie awek nak cerita kat korang semua ape sebenarnya perkejaan awek. Actually, awek merupakan seorang drafter...mesti ramai yanh tak yao ape itu drafter. Drafter tu kuli kepada designer. Opps bukan designer pakaian or acsesori wanita okeh. Awek design besi..hihi..


pernah tak korang dengar pasal oil n gas? Hah..alaaa..yang korek minyak tengah laut tue..alaaa..kalao sebut pasal Petronas mesti korang tao kan..hah..lebih kurang macam tu laa..tapi company awek ni. Company swasta. Huh..nanti awek cerita kan lebih lanjut di next entri okeh.


Last saturday. Awek dan en driver dapat la invitation dari sebuah conpany lain ke Openday deme. Actually Openday tue khas untuk mereka yang sedang mencari perluang pekerjaan. Yamg nak naik pangkat ke..kan..bila sampai sane.


Nampak samgat awek ni baru dalam dunia minyak dan gas ni. Takde sape pun awek kenal. Lagipun. Semua tua-tua..hahaha..mostly ramai kawan en. Driver laa..wah..bkn openday dah ni. Macam open house pun ade...siap makan lagi.



Yang datang kebanyakkan senior-senior yang nk naik pangkat. Nak naik gaji. Tapi ramai yang fresh. Baru nk join laa tue. Korang nk tao tak mase awek kat sane. Papa bwk awek punya CV. Papa kata. Gi laa pass kat orang tu.


Alamak!! Kalau korang nak tao.. Nie laa office yang awek kene reject dulu. Wahaha..dan sekali lagi. Awek hantar CV. Rupanya. Dia kenal papa. Terkejut dia bila dapat tahu awek ni anak kenalannya..wahaha..


Yang ko reject ni laa dulu..hahaha..tapi sebenarnya.awek malu jugak. Dok jaja nama papa dalam kerjaya awek ni..nanti kalao awek wat kije gile..hah..busuk plak nama papa.sian dia..kan kan kan...


Actually..nie serius party. So takde laa happening sangat. Ade laa 2 clown untuk kanak-kanak. Yang paling seronok papa laaa..dapat jumpa kawan lama..huhu..



Sekarang korang da dapat agakkan ape yang awek kerja kan setiap hari..kalau korang nak tao lanjut..nanti awek ceritakan lagi okeh..

Bye..muaxh

Pssst: office nie da macam pasar...bising gilerrr...huh

Friday, April 6, 2012

Tips: Menghilangkan bintik-bintik hitam/putih

Hi Assalammualaikum...

harinie awek nak shared satu tips..tips orang dulu-dulu..awek pun tak sangke ianyer berkesan. mulanya macam nie..ade satu petang tue..awek dengar laa kakak-kakak dalam tren tue cerita..camne nak buangkan bintik-bintik hitam or putih..ade sorng tue..cakap..beli laa yang biore tue..tampal kat hidung..ala...bukan berkesan pun...awek da try macam-macam care...nak ke spa...pulus nyer takde..so..awek tekat kali nie..nak try..modal pun tak besar...mungkin ade yang kata..cara tradisional nie..makan masa..kene buat berulang kali..yek..awek setuju..tapi..kallau korang cuba care nie..mungkin..korang akan cuba untuk kedua kali..dan seterusnya..senang jek..


bahan-bahan:
* sebiji telur 
* kapas muka

hah..sikit jekkan bahan dia..cara-caranyer pun senang...


first..asingkan putih telur dengan kuning telur..make sure..jangan sampai kunging tue pecah..kalau pecah..goreng jek..wat telur dada..kita tak pakai telur kuning tue tao..kita guna putih telur sahaja..lepastue..korang celup kapas muka tue......


dalam putih telur tu..awek tak sure laa kene pukul or not putuih telur tue..kakak-kakak tue tak cakap pulak...so awek main celup jek...hah..lepas da celup tue..korang tepekkan kat muka korang yang banyak bintik-bintik tue...okay..jangan lupa..make sure..kapas tue..betul-betul kene pada muka..rata..


lepas tue..korang perlu tunggu sehingga 100% kering..betul-betul kering..sebab..kalau tak kering..kapas tue tak bole buka.so..make sure betul-betul kering..kalau bole..jangan pakai waktu tido..sebab..korang nati tak dapat kawal korang tido..habis satu katil tu penuh bau telur..hahaha...bukan setakat bao telur..lipas pun join korang tido..hahaha...


bila dah betul-betul kering..baru korang cabut..contoh kat hidung..korang tarik kapas tue..ia akan berbentuk sebijik macam hidung korang..time tue ukur laa idong sape baling besar..hahah..ehk..da cabut..korang tengok result nyer..ade tak?? jangan tengok jauh-jauh..memang laa tak nampak..tengok rapat-rapat..mesti ade..tercacak semua black head or white head..kan...

korang try laa dulu..malam tadi awek da buat..siap ngan bulu roma pun tercabut..serius..tak tipu..pic-pic tue bukti..tapi tak nampak laa bulu tue..halus bebenor..so..awek puas hati sangat..malam nie nak try lagi laa...wow..sangat jimat...tak payah pergi salon or spa..okay..jangan lupa try tao..bye....

DIY: Guestbook

hi Assalammualaikum...


nie updated terbaru awek pasal Guestbook yang diidamkan...kali nie awek buat untuk officemate awek..dan yang paling best pasal nie..adelah..it hard cover.


actually i really don't had any idea. i try and error. hope he like its. Gulp!  
maap laa quality pic nie kurang sikit kan..hihihi..

Thursday, April 5, 2012

Eat: The Garden Cafe - Bangi

hi Assalammualaikum.

nie sambungan cerita petang tadi..urm..tak-tak..petang semalam..bali dari dating dengan mummy...awek pun call En. Hero awek..awk ajak dia makan luar..macam selalu..dia kata..awek pilih tempat sendiri..kalau suruh dia buat pilihan..dia tak nak..okay..fine...mam besar ikot jek...

seperti yang dia rancang..kami ke kedai nie..The Garden Cafe. macam mane nak carik? GPS laaa..hahaha..takde laa..senang direction...kalau korang dari tol Plus Kajang..korang perlu kekiri ikot susur keluar ke Kajang.tapi korang bukan nak ke kanajng tao...korang kene U-turn balik ke Bangi or Putrajaya. dapat tak? lepas tue..korang terus sehingga nampak shell. bile da nampak shell tue..korang kene masuk satu simpang belah kiri..dekat shell tue laa..pastue..betul-betul depan shell tue ade satu lagi lorong sunyi..hah..korang masuk situ.jangan takut..lorong tue sunyi jek...tapi sebelah diakan high way...ayoo..terus jek..and sampai!!!!1

kalau tak dapat jugak..try laa search internet.okay!! kami pilih seat yang open air..totally memang pun open air..tapi ade jek yang berbumbung..tapi awek pilih langit sebagai bumbung.nanti awek tunjuk..

disebabkan tempat yang en. hero yang pilih tempat..maka tempat kami bertentangan dengan Grill Station..asap dia jek da buat awek tergoda..macam mane?? mesti korang dah dapat agakkan awek nak order ape!

en. hero n mam besar order makan pulak..disebabkan malam..so awek pun tak berapa nak nampak tulisan pada menu tue..kecik sangat..en hero da hampir marah..sebab tak nampak makanan yang dicari..hahaha..orang suruh baca menu..dia tak..tengok pic menu..huhu. tunggu punya tunggu..makanan pun sampai..wah..gembire hati en hero awek..hihi

special dish: mee bandung muar. RM4.50. 
nak kata perfect. nope..sangat berkurangan..tapi bole di beri bintang dari kedai lain..ade rase mee banndung muar...tapi kurang udang nyer..hope after this..bole improve kan lagi..

soup milik en hero. RM4.50. 
sedap? bole laa telan..kurang masam...tapi okay laa..sebab awek kurang sikit pasal soup nie

mee goreng mamak: RM??? tak ingat...nie mam besar and en. heros..ape laa pilih menu same..
rase: bole laa...inti banyak..mee pun banyak..

lamb chop..its mine..RM15
lamb: kurang rase..kurang lembut..kurang..tapi..stil boleh bagi bintang jugak..
coslow: hurm...resepi i lagi best klik sini
black paper sos: urm.. instant kot 

totally takde laa tak sedap..cuma kurang jek..sebab awek pernah rase yang jauh lebih sedap..that why awek kata kurang...tapi awek tetap bagi bintang..2.5/5 bintang..tapi lanskap dia 4/5..sangat menarik tao..

tengok tue..

tengok nie..wow...menarik tak??sangat berkonsepkan garden..tenang jek...tapi ade satu masalah..takde tv..kalau ade tv..mesti bestkan..ade tue ade..tapi kecik jek..tak nampak..huh..

inilah dapur dorang..konsep dorang garden..and bangunan dorang adalah cabin..wow..awek sangat tertarik pada cabin..kenapa..entah laa..walaupun buruk..tapi cabin tue ade sesuate yang menarik..okay..korang nampak tak simbol ala-ala harle divikson.. sebab..kalau tak silap awek..tokey dia peminat moto tue...okay laa kan..lepas makan..mase untuk out..

nampak tak siape yang menghulur tu..sebenarnya..awek nak blanje en. hero..semalamnyer..birthday dia...30 mac..HAPPY BUFDAY PAPA...muaxh..i love you very strong!!

owh yek..teringat pasal moto tue kan..


alamak..tak leh besar-besar..maluuuuuuuu!!!!!

psst: kalao korang nak try..pergi laa..awek sarankan. try..mungkin selera kita tak sama...tapi yang awek suka tempat nie..sangat tenang untuk makan..biarpun rasenya kurang..janji tenang and cepat..walaupun tepi highway..tapi takde laa bising mane pun..kalao nak candle light dinner pun..okay..sangat romantik..

Monday, April 2, 2012

Cameron Highlands @ Marina Chalet

Hi, Assalammuaalikum...

awek tak saran kan korang tido kat sini kalau korang jenis yang sangat and bajet cerewet..okay..tapi awek sangat sarankan pada mereka yang sangat hendak merasa suasana perkampungan orang Cameron Highlands..sila paham betul-betul yek!!

buat mak cik marina..saya nie bukan nak kondem..tapi buat apa offer orang tido kalao datang cameron highland still cari air-corn..betol tak??


disebabkan ia berkonsepkan chalet. so disepanajng lorong nie..ade 6 pintu kalau tak silap awek..maknanya..ade 6 bilik..dan setiap bilik ini memuatkan
* 2 katil -Queen size
* tv tergantung kat langit.
* toilet and bathroom
*no aircorn
* meja solek pun ade okeh!

tue bilik kecik laa..kalao korang datang tak ramai..bole laa masuk bilik tue..hah..kalau datang ramai nak dok bilik mane?? ade 2 lagi bilik..yang bole menempatkan 6 orang atau lebih. nie bilik nyer


dan ini jugak bilik yang kami huni..biar pun kami hanya berlima..tapi ia sangat memadai..sangat selesa tao..macam bilik-bilik lain..bilik nie pun ade:

*2 doubledaker
* 1 queen bed
* 2 extra tilam
* tv
* 2 toilet and 1 bathroom
* no aircorn. nak wat pe aircorn..tak cukup sejuk ke?? hahaha


dalam 2 pintu nie..adalah toilet..yang best nyer..ade dua toilet..mane tak nyer..kalao da ramai..mesti laa berebut-rebut toiletkan..kat sini..tak payah berebut..tapi....kene tahan sikit laa..mangkuk jambat pun sejuk macam ais...hahaha..ape tah lagi air..hahaha...nak membuang pun terbantut tao..sebab mangkuk jamban tue sejuk..beku semua hajat..hahahha


nie pic lame dulu
yang baju purple tue laa mak cik marina tue...


macam nie laa pintu gerbang nak ke kampung taman sedia tue..tapi sebelum tiba sini...kalau korang dari Tanah rata ..korang kan nampak sebijik pintu gerbang camnie..ade stawbery bergayut..hahaha. kalau korang berminat..tue awek ade no phone...nak senang..korang call laa deme...and tanye maklumat lanjut..hah..senang kan...okay la korang...tadi awek da kantoi dengan boss dok sebok update blog..hahaha..k laa..bye...

oh yek..jangan lupa..kalau korang tidur sane..jangan lupe mention nama awek tao...tao..