Friday, February 3, 2012

Tips; Sebelum Mekap & Hilangkan Sembab Mata


Hi all, Salam Jumaat..buat julung-julung kalinyer..awek nak kongsi tips..macam mane nak gemokkan badan..haha..ehk tak laa...awek nak share sikit tips yang awek rase berbaloi nak share..sebab..semalam..ade sorang mak nenek tue cerita..pasal rutin weekend dia..menarik jugak..urmm..awek nie bukan laa hebat sangat jaga pasal kecantikkan nie..sebab awek tak cantik pun..so..Mr. Macho macam da mula bagi hint..so kene laa stanby kan...kan..hihi..Tips macam mane nak buat muka kita nampak fresh bila kita make up..
suka nie bab-bab make up nie..hihi..kalau salah..korang betulkan awek k..kita share-share okay....


Ada beberapa tips make-up agar terlihat lebih cantik :

1. ketahui masalah pada muka korang. contohnya..berjerawat ke..berminyak ke?..berkawah ke..berkantung bawah mata ke...kan...
kalau muka korang berjerawat..cara nyer senang..tapi susah nak lakukan..serius..awek tak tipu..masalah jerawat nie..berpunca dari banyak sebab..mungkin cara permakanan kita..sangat berminyak..sangat berlemak...tak pun..mungkin hormon remaja korang yang aktif..sampai keluar melalui jerawat..hihi,,orang kampung kate..tue da gatal sangat nok nikoh laa tuee..haha..xde laa..if korang ade masalah hormon yang tak reti nak dok diam nie..pe kate..korban sikit duit..pergi jumpa doktor..okay...tak nak juga jumpa doktor..jaga laa segala sistem permakanan dan kebersihan diri serta cuci muka selalu dengan kerap..mengikut keperluan dan...jeng..jeng..jeng..belilah product kebersihan muka yang bersesuaian korang...sama juga kalau kulit tue berminyak sampai lap dengan tisu siap bole perah minyak tue buat goreng ikan..haha..takde laa..joking...awek sarankan..beli product pencuci muka yang bersesuaian..untuk kulit berminyak..alaa..ade pruduct yang okay...murah jek..tak sampai 10 riyal pun..okay...

kalau masalah kantung bawah mata pulak..konon nyer tak cukup tidor..padahal menangis..sebab bf korang tak nyanyikan before tidor..kan..selain beli product mahal-mahal kat luar tue..awek ade cara nak hilangkan mudah..alaa..care kampung jek...

first: korang amek teh uncang..then celup dalan air yang agar dingin laa..bila rase macam da nak kembang teh tue..korang letak uncang tue pada mata korang yang sembab tue..jangan lame-lame..5 minit jek..sebab..nanti merah pulak mata korang..okay..
second: tak pun..korang amek ais..korang balut dengan sapu tangan..then tuamkan ais tue pada mata..hah..tuam sampai air tue habis cair..

amacam ade kurang tak kat mata korang tue?? adekan..kalau takde perubahan..lantak koranglaa..hihi..tp insyallah menjadi..jangan risau..

2.sebelum korang bersiap nak pergi event..make sure MANDI..baru fresh..kalau malas sangat..basah kan jek badan tue..pemalass..huhu

3.hah baru make up..korang akan puas hati lepas make up tue..tapi make sure juga..bilik korang tue..cukup pengudaraan..sebab..kalau korang rase tak selesa..mesti korang make up selekeh..satu lagi..DON'T EVER WASTE UR TIME..da tao nak keluar..setting mase tue betol-betol..okay..baru laa boleh make up dengan tenang..


4.kalau make up tue..jangan tinggal blusher..eyeliner..mascara..powder..and lipstik..paling tak pun..eyeliner and lipstik..hah..baru  class..nampak sikit kelainan..itu kalau da malas sangat n nak kan ke-simple-an sangat laa kan..

hah..itu basic jek..but make sure ladiesss...u'olls kene selalu be ready..hah..tak laa..korang kelam kabut kalau tetibe bf call ajak keluar..dan tak laa die ceramah free sebab korang lambat bersiap..okay..mungkin takde yang menarik pun tips nie..takpe..biar awek share sikit-sikit..kang awek bagi sedepuk..hah..penat korang nak bace kan..kann..

okay..selamat mencuba...bye..

2 comments:

Dalila Dayana said...

bila nk tacap muke yana

awek retro said...

nanti kita arrange satu date..kita shoot sakan okay..hihi