Recipe; Tapai


Hi, korang kenal ini apa?? nie laa tapai...eiyuuuu?? zaman sekarang mane de dah orang reti makan tapai...busuk laa...pahit laa...masam laa..memang patut pun korang kene kolestrol...wahaha...sebelum makanan nie pupus dek telan zaman...meh awek nak kongsi resepi nyer...masalahnyer mende nie...bukannyer sesah sangat nak kene buat..tapi masalahnya...ialah.....buat arinie..luse baru bole makan....


Bahan-bahan

1 kg beras pulut
1/2 biji ragi- ditumbuk halus
daun pisang @ daun getah..kalau takde jugak..tapuware pun bole laa

Cara-cara
  1.  tanak pulut. Tau tanak pulut tue macam mane?? Cuci beras pulut, bubuh air. Tak payah rendam-rendam. Sukat airnya satu inci atas pulut tadi dan bubuhlah sikit garam. Jangan nak menyibuk kejap2 bukak rice cooker tu. Biarkan sampai masak baru dikais2 tau!  Tao kenapa?? supaya tak lembek. apabila dah masak masukkan pulut dalam dulang dan rata2kan
  2. kot yek pun semaangat nak buat..tunggu sejuk dalu pulutnya..ape daa, then bila da sejuk barulah ayakkan ragi diserata permukaan pulut tadi, kemudian terbalikkan pulut dan ayakkan ragi dipermukaan yang belum kena. Make sure..semua bahagian pulut tu kena raginya..
  3.  bungkuslah dengan daun pisang or ape-ape yang berkenaan, peram 2 hari

amacam..bukan susah pun kan...tapi tue laa masalah nyer...2 hari kot beb...dan stu lagi...awek tau..ape korang nak tanye..ape tue RAGI...urmmm...entah..

pinjam dia punya pic...awek jumpa kat gugel..hihihi

korang pergi jek kat market..cakap kat tokey tue...boss ragi satu..murah jek..RM0.50 sepeket..sepeket de 3 bijikk..hihi..okay laa keng kawan..jangan tanye ape tue ragi..sebab..awek da try google..memang tak jumpe...tap..kalau korang gi kedai tanye..ade tak ragi..memang ade...kalao nak senang...pi balik kampung..gi tanye..nenek..dorang mesti tao punya laa...kan...

okay laa...cao cincau...muaxh

psst: jap lagi nak gi dinner besttt...wetwitttt

Comments

Popular posts from this blog

Recipe; Belangkas Masak Lemak Cili Padi

EAT: MIKER FOOD, Padang Ipoh - Perak

DIY: Guestbook