Recipe; Coslow


hi, salam ketemu..minggu nie..awek nak citew pasal makan jek..sebab awek suka makan..kali nie nak ajar masak something..macam dalam pic..korang nak tao tak..dulu mase awek lepas abis SPM..awek teros kije part time kat KFC..konon-konon bole laa belajar cara-cara nak masak coslow, mash potato dan sewaktu denganya yang same rase.....

 macam KFC..tapi tak pun..stok dorang sampai..semua da siap..tinggal packaging jek..huh sedih..then lepas tue..ade orang ajar awek buat coslow nie..pergh rase die..awek berani jamin..100% same rase dengan KFC..

meh try dulu resepi nie..kalau tak sedap and tak same..
jangan marah yek..

bahan-bahan:
1 biji kobis..terpulang laa nak besar ke..kecik ke..
1 atau 2 biji carrot.. depends on kobis korang besar mane..
mayonis
1 tin susu pekat..

cara-caranya:
- concang kobis..bahagian tengah yg keras tue..buang..namao..keras + pahit
- carrot pun cincang..kulit buang..tak buang = pengotor..
- campurkan kedua-dua bersama mayonis dan susu..biar rata..
- tapi..susu dan mayonis tue..masukkan sikit demi sedikit..
- kalao tak cukup masam..tambah lagi mayonis..kalao tak cukup manis..tambah lagi susu..
j- ika rase da cukup same dengan tekak KFC korang..simpan dulu dalam peti ais..dalam setengah jam pun bole kalau da tak sabor sangat nak rase..asalkan dia sejuk..
- hah..tapi jangan lupe pastikan disimpan dalam bekas yang tertutup..tak kira laa ape cara korang nak tutup bekas tue..k..

~ coslow korang memang akan berair..so jangan buang air tue..tapi gaul semula biar air tue rata ngan sayur tu..dan disebabkan susu bergaul dengan mayonis..so die senang masam sampai tak bole nak telan..maknenya..basi laa teman..

so ape tunggu lagi..pi amek kunci kete mak..and ajak mak..jangan lupe..ajar gi KFC dulu..beli satu mangkuk coslow..pastue baru gi pasar beli bahan-bahan tue..okay..

bye..

~Selamat Mencuba~

Comments

SheyPull said…
terbiak punye resepi...aku suke!!


follow


JOM singgah blog saya nak...Eh!! emial ke hape neiwh? geli i tgok ok!!!
awek retro said…
hihi..try laa..if same..
awek lg suke..

nt awek follow kamo k..=)
SheyPull said…
hehehe dah try dah...dah jemu la makan2 KFC nieh...



JOM singgah blog saya nak... baru baliki dari bercuti..hehehe