Friday, April 15, 2011

Sabah; Kota Kinabalu

okay..awek tak nak merepek lagi..k
seriusly awek pergi holiday..seminggu lamenyer...awek da mentionkan...
so nak tao ape awek buats epanjang minggu menghilangkan diri tu..
jom layan nie

Rabu, 6 April 2011


9.30am awek da mula bersiap + bersolek untuk bertolak dari rumah ke LCCT..11.40am: mula mengibaskan sayap si Burung Besi bersama Crew Air Asia..flight ke KK ambik mase 2jam 30minit..mase dalam flight..perot awek menyanyi lagu ghazal..dan bagaikan anak orang kaye terlampao..dengan selambe awek oder mamam..dah tao mahal awek oder jugak..
lepas makan awek tido..tibe jek kat Terminal 2 KK..we'll teros mam kat Center Point..alaa..tak de pic..sebab awek lapo sangat..lepas mam kami pergi check in..alamak ..texi sesat sudah bah..kami tak jumpe hotel..so terpakse laa kami jalan kaki carik hotel tue kat celah-celah bangunan tue..jalan 2 tapak jek..da jumpe pintu masok nyer..aduh..ape malang laa..


wow..kami dapat bilik 2 tingkat..ade tangge naik kt loteng nyer..kt loteng nyer ade 2 tilam lagi and tv..wow dasyat..bilik tok 4 orang kot..tapi kami dok 2 orang jek..hehehe
lepas letak beg..kami gi Center point balik sebab nak beli barang tok kengkawan yang gedik nak naek gunung kinabalu tue..tapi jalan kaki jek..dekat gilew..lepas soping..kami balik hotel..and rest..tunggu malam tok makan ikan bakar..


  malam tue..niat nak makan ikan bakar tidak kesampaian..sebab hujan tersangat laa lebat..make terpakse laa kami makan kat Sugar Bun depan hotel kami tue..yg best nyer..ade live Band..best-best..lepas melantak bagai..kami balik hotel and membute..
tak sabar tunggu besok trip

Khamis, 7 April 2011

seawal 5 pagi awek da bangun tok solat subuh..tapi sebenarnyer..area kawasan hotel tue da start bising orang bukak kedai tok berniage..pergh..awal tue..and seawal 6 pagi langit da mule cerah..lepas solat..awek and Kak In da mule bersolek2 and siap tok first our Trip ke KUDAT..
our tour guide namenyer Shukor..seorang yang sangat peramah..perjalanan kami kew Kudat ambil mase 2 jam 30 minit...pergh..jaoh gilew kan..tapi guide tue banyak cakap..so takde laa boring sangat..sepanajng perjalanan kami memang sangat seronok..puncak gunung kinabalu pun awek bole nampak..
sampai jek kat KUDAT tue..

first: Singgah Beli Jagung Bakar


minah yang jual nie orang Bajau..manis gilew Jagung nyer..manis lagi awek yang nak beli jagung tue..

second: Honey Bee Farm


di sebabkan musim ujan yang tak menetu sekarang nie...sang lebah semue tak daapt nak buat madu..so..tak de laa madu asli nyer...konon nyer dapat laa awek makan madu fresh dari sarang die..tapi..nie madu pun tak de..ape ntah lagi madu 3..ehk..silap..madu paket..huh

third: Kampung Rungus = tempat prnghasilan Gong


wow..korang pernah ke tengok cara-cara orang buat gong..sebenarnyer tak la rumit..dalam mase 2 hari da boleh siap dengan bunyi sekali..memang best..kalau zaman dulu buat gong guna tembaga..sekarang nak jimat..so dorang gunakan Zink..bunyi nyer memang serupe..


fourth: Rumah Panjang Kaum Rungus


panjang ndak?? memang tak berape nak panjang...tapi dalam sesebuah rumah panjang nie bole duduk dalam sekitar 10 family..pergh..macam kite duduk berjiran laa..same jek..before awek naik kat rumah tue..agak takut jugak laa..takot goyang or patah buluh tue..tapi tak pun..siap bole berlari-lari lagi..hehehe..
da habis round rumah orang tanpa beri salam tue..awek singgah kedai cenderahati..pergh..banyak gelang and rantai dari manik...dorang memang kretif..caya la..



fifth: KUDAT Marina Golf & Country Club


ape lagi melantak laa citew nyer..hehehe

sixth: Tip of Borneo


 kami ke tempat wajib pade sape yang pergi kew kudat nie...



habis berlari and bergambar bagai..kami pun on de way balik..pergh..penat seyh..so sepanjang perjalanan kami tido..wahahaha..memang selumber..hehehe..
dalam pale awek..malam nanti kite kene jugak makan ikan bakar..tak kira

lepas jek solat magrib + isyak..awek n Kak In siap gi makan ikan bakar...yeah


total makan malam ari nie..RM29..pergh..murah gilew..
sok nak datang lagi..

tak sabar nak tunggu trip besok..yeah

2 comments:

Mra Mastura said...

kota kinabulu label kau? -___-"

aku lapo dgn seafood kau

awek retro said...

yelaa..aku punnaek berbulu kt sane tue..huh